Temel Domain Terimleri (Yeni Başlayanlar için)

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Lelouch
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Öne çıkan

Lelouch

Moderator
Moderator
Foruma yeni katılan ve "domain işi"ne merak salan çok fazla arkadaş görüyorum. Hepiniz hoş geldiniz! Başlarda bazı terimler, jargonlar biraz kafa karıştırıcı gelebilir, "DNS ne?", "TLD de neyin nesi?" diye gözünüz korkmasın.

Bu işin A-B-C'sini, yani en sık duyacağınız temel kavramları şöyle basitçe bir özetleyelim istedim.

Hadi başlayalım:

1. DNS (Domain Name System)​

Bu, internetin "telefon rehberi"dir. Siz tarayıcınıza google.com yazarsınız, ama bilgisayarlar bu isimden anlamaz, onlar rakamlarla (IP adresi, örn: 172.217.14.228) konuşur. İşte DNS dediğimiz sistem, sizin yazdığınız o ismi bilgisayarın anlayacağı o rakamlara çeviren aracıdır. Olmazsa olmaz.

2. TLD (Top-Level Domain)​

"TLD" dediğimiz şey, alan adının en sonundaki o meşhur ektir. Hani şu .com, .net, .org var ya... İşte onlar TLD'dir. Ya da .tr, .de, .uk gibi ülke kodları da bu gruba girer.

Unutmayın, bu piyasada .com her zaman kraldır. Değerleme yaparken domainin TLD'si en önemli faktörlerden biridir.

3. Registrar (Kayıt Kuruluşu)​

Basitçe, domaini "satın aldığınız" veya "kaydettiğiniz" yer. GoDaddy, Namecheap, İsimtescil, Natro... Aklınıza hangisi gelirse. Domainlerinizin yönetim paneli onlardadır, "tapusunu" sizin adınıza tutan aracı firmalardır.

4. WHOIS (Okunuşu: Hu-iz / "Kim bu?")​

Bir domainin "künyesi" diyebiliriz. Bu kayıtlar halka açıktır. Bir domainin kime ait olduğunu, sahibinin iletişim bilgilerini (eğer gizlemediyse!), domainin ne zaman alındığını ve ne zaman düşeceğini bu veritabanından sorgularsınız.

Küçük bir tavsiye: Domain alırken mutlaka "WHOIS Gizliliği" (Privacy Protection) alın, yoksa telefon numaranızdan mail adresinize kadar her şeyiniz ortalığa saçılır.

5. Escrow (Emanet Hizmeti)​

Özellikle yüksek meblağlı domain alım satımlarında hayati önem taşır. Bu, "güvenli aracı" sistemidir.

Nasıl çalışır?Siz alıcısınız diyelim. Parayı satıcıya değil, Escrow firmasına (Sedo, Escrow.com vb.) yatırırsınız. Escrow firması satıcıya "Para bende, domaini alıcıya transfer et" der. Satıcı domaini size yollar, siz "Tamam, domaini sorunsuz aldım" diye onaylarsınız. İşte o zaman Escrow parayı satıcıya serbest bırakır.

Böylece ne alıcı "param yandı" der, ne de satıcı "domainim gitti" der. Herkes güvende olur.

Şimdilik bu kadar yeter. Bu terimler zamanla oturacaktır. Aklınıza takılan, "Şu ne demekti?" dediğiniz bir şey olursa bu başlık altından sormaktan çekinmeyin.

Çok faydalı bilgiler teşekkürler. ÖZellikle şu escrow u her zaman duyuyordum.ama detaylı olarak ne olduğunu sayenzide öğrenmiş oldum.

Anasayfa Yeni Konular Yeni Konu Aç Profil